Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495
_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

  • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
  • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
  • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
  • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
  • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________
Bejelentkezés: +36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


Geist Klára írása


Az olcsó szexfilmek hősnői egy érintéstől vonaglanak a gyönyörtől s felgyorsult világunkban könnyen rásütik egy nőre a frigiditás bélyegét, ha nem hasonlóképpen reagál.

A köznyelvben használt frigiditás kifejezés “hideget, fagyosat“ jelent. Ilyennek gondolják azt a nőt, akinek “nincs” orgazmusa vagy nem kívánja a szexet.

A szexológusok többsége ennél árnyaltabban ítéli meg a kérdést.

Az orgazmus “hiányát”, mely ténylegesen általában azt jelenti, az illető nehezebben jut el az orgazmusig, az orgazmuszavar kifejezés fedi.

Ma már a frigiditás kifejezést az ISD (inhibited sexual desire), gátolt szexuális vágy megnevezés helyettesíti, mely jobban kifejezi a jelenség lényegét.

Shere Hite, amerikai szociológusnő, a női szexualitásról készült 1976-os (!) tanulmánya szerint a nők csupán 30%-a jut el közösülés során rendszeresen az orgazmusig “ a csikló kézzel történő közvetlen ingerlése nélkül.“ Ha az aktushoz a csikló simogatása társul, jóval kedvezőbb ez az arány.Maszturbációval a nők több mint 90%-a képes orgazmushoz jutni.

A tanulmány eredményét megerősíti a szexológus szakembereknek az a véleménye, miszerint frigid csupán az nő, aki semmilyen körülmények között, semmitől sem izgul fel. A hüvelyi nedvesedés, vérbőség a nemi szervben, a szexuális vágy, izgalom jelei. Ha erotikus fantáziálás, petting, önkielégítés stb. hatására mindez beindul, akkor már nem frigid az illető.

Elsődleges (primer) frigiditásnak nevezzük, ha az illető soha életében nem érzett nemi vágyat, se partnerrel, se önkielégítés során nem volt képes szexuális izgalmat, orgazmust elérni. Ez szerencsére igen ritka.

Az okok elsősorban lelki tényezőkre vezethetők vissza. Az illető személyiségfejlődése, neveltetésének körülményei, a gyermekkorban átélt negatív élmények meggátolják az egészséges szexuális viselkedés kialakulását. Az okok között lehet a nemiség vagy férfiak iránti ellenérzések, saját nőiséggel kapcsolatos illetve önértékelési problémák.

Másodlagos (szekunder) frigiditás kifejezés arra utal, hogy az illető valamilyen okból elveszíti korábbi élvezőképességét. A hétköznapi gondoktól kezdve mélylélektani okokig több tényező megzavarhatja a korábbi kiegyensúlyozott szexuális életet. Megrendítő élmény, súlyos szerelmi csalódás, nem kívánt aktus stb. Súlyos depresszió is vezethet hosszantartó, de nem végleges frigiditáshoz. A szexológus szakemberek általában akkor tartják kórosnak, ha legalább egy évig fennáll a tünet.

Pszichésen egészséges nők is küzdhetnek szexuális zavarral, ha pl. soha nem találkoztak megfelelő szexuális kultúrájú partnerrel. Jellemző, a korán kötött házasságokban élő, kevés szexuális tapasztalattal rendelkező nőkre.

Mielőtt a szakemberek a frigiditás lehetséges lelki tényezőiről gondolkodnának, kizárnak néhány testi vonatkozást.

Bizonyos idegrendszeri sérülések, hátgerincsérülés okozhatja a szexuális működés zavarát.

Egyes nőgyógyászeti betegségek, gyulladások, gombás fertőzések fájdalmassá tehetik a közösülést s “blokkolják” a libidót.

Befolyásolhatja az élvezőképességet az, hogy az illető a hormonális szabályozás mely stádiumában van. A havi ciklus második felében az alhasi szervek vérátáramlása fokozottabb, könnyeben létrejön a nemi izgalom.

Frigiditást eredményezhet a csikló fejlődési rendellenessége vagy ha nem korrigálódnak megfelelően a szülések során esetlegesen kialakuló sérülések.

Szakemberek szerint fiatal nőknél az esetleg még fejletlen medencestruktúra hátráltathatja a kellő vérbőség létrejöttét.

Régebben a szexuális tanácsadások, “orgazmus” rendelések bármilyen szexuális probléma, akár frigiditás esetében is, kimondottan a szex “technikai” részére koncentráltak, másodlagosan vagy alig kezelve a lelki, párkapcsolati tényezőket.

Ma már a szakemberek többsége elismeri, hogy a szexuális problémák, így a frigiditás létrejöttében is egyik kiemelkedően fontos ok, maga a kapcsolatzavar.

A partnerek közti intim, meghitt légkör, kiegyensúlyozottság szükséges a vágy fellángolásához.

A szexuális kielégüléshez fizikális és lelki, szellemi ellazultság kell.

Ahhoz, hogy a nő elengedett, felizgult és kellően nedves legyen a kapcsolat kölcsönösen kielégítő és élvezetet hozó mivolta szükséges.

Ugyanígy az is igaz, hogy a megoldatlan párkapcsolati gondok, konfliktusok gátolják az elengedettséget, egymásra hangolódást.

Mit tehetsz hát, ha úgy érzed, szexuális életed nem kielégítő, a vágy hiánya miatt vagy azért, mert nem vagy nehezen jutsz el az orgazmusig?

Ismerd meg a saját tested! A szó szoros értelmében. Tanulmányozd nemi szerveid anatómiáját és azt, hogy tested mire képes. Milyen módon tudsz felizgulni és milyen élményeket élsz át?

Nem tiltott, nem szégyen az önkielégítés! Kár szexuális problémáidért csupán a partnert okolni.

Partneredet csak úgy tudod irányítani, ha te tudod, mi a jó számodra.

A nemi életet gyakorolni kell. Élvezni és élvezetet okozni a szexuális, párkapcsolati kultúra része.

Olvass tájékoztató irodalmat sőt, még jobb ha professzionálisan elkészített felvilágosító filmet tanulmányozol.

Partnered úgy tud segíteni, ha alkalmazkodtok egymás igényeihez. Tehát hosszabb előjáték, masszírozás, simogatás segítheti a ráhangolódást. Próbáld te irányítani az együttlétet, fontos, hogy szorongásod, gátlásaid elmúljanak.

Ne légy görcsös! Engedd a dolgokat egyszerűen megtörténni...

Végül: Ne feledd, a gátolt szexuális vágy, orgazmuszavar szakember segítségével gyógyítható, nem szégyen.

A pszichoterápia, párterápia, szexuális tanácsadás segít.