Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495

_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

  • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
  • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
  • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
  • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
  • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

Bejelentkezés:
+36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


Eredeti megjelenés:
wellnessc@fe

A tavasz és a nyár, nem csak a szerelem, de az esküvők időszaka is. A legtöbb pár ilyenkor köt házasságot. Összegyűjtöttük számotokra azokat a kérdéseket, melyek közös átgondolása abban segít, hogy a kimondott IGEN valóban boldogító legyen.

Miért érdemes házasodni?
Mert szerelmes vagy. Bizony, enélkül nem megy. Önbecsapás lenne azt gondolnod, az érzelem majd elérkezik kapcsolatotokban. A szerelem önmagában kevés a házassághoz, mégis a sikeres kapcsolatok záloga.

Elérkezett a megfelelő időpont. A stabil és boldog párkapcsolat fejlődésének, igenis a házasságkötés az egyik lépcsőfoka. Akkor hiteles a házassági döntés, ha mindketten vágytok arra, hogy szövetségeteket ilyen módon is megerősítsétek.

A házassági eskü miatt. Úgy döntöttetek, hogy hosszú távon (mindörökké) együtt akartok élni, elfogadva és elviselve egymás hibáit és hiányosságait is, hiszen jól tudjuk, "senki sem tökéletes".

Családot szeretnétek alapítani. Mindketten élvezitek a stabil kapcsolatban megélt biztonságot s úgy érzitek, házasságotokkal megteremtitek azt a családi környezetet, amiben gyermeket szeretnétek nevelni.

Továbbvinni a hagyományt. A házasságkötés, a házastársi eskü mindkettőtök értékrendjének része. Úgy érzitek, családi hagyományaitok és / vagy vallásos meggyőződésetek miatt szükséges az esküvő.

Ünnepi alkalmat teremteni. Arra vágytok, hogy családi és baráti körben ünnepeljétek az egybekelés napját.

Tippünk: Gondoljatok arra, hogy az esküvő kettőtök ünnepe, önmagatokra és egymásra figyeljetek. A házassági döntésben és az esküvő lebonyolításában a Ti igazi vágyaitok érvényesüljenek s ne a többi családtagnak, barátoknak igyekezzetek megfelelni. Később házastársi konfliktusokhoz vezethet az esküvői döntéssel kapcsolatos sértettség.

Felesleges házasodni csak azért, hogy:
Megjavítsd a kapcsolatod. Lehet, hogy kiábrándítóan hangzik, de ha párkapcsolati probléma vezet az esküvői döntéshez, az csak annyit jelent, hogy gondjaitokat tovább görgetitek. Még egy kapcsolat sem jött rendbe a házasságkötéstől!

Biztonságosabbá tedd a kapcsolatot. Tévhit, hogy a házasságkötés hatására jobban kötődtök majd egymáshoz. Ha bizonytalanok vagytok a kapcsolatban, netán hűtlenkedtek.nos, akkor nem ez a megfelelő életszakasz a házasságkötésre.

Félsz az egyedülléttől. Csak azért, mert valaki végre "horogra akadt" s nem tudod, lesz e még ilyen lehetőség a jövőben, felesleges az esküvőt fontolgatnod. A rossz házasságban vagy elváltként ugyanúgy egyedül leszel. Ezért fontos, hogy megfelelő párt találj.

A gyerek miatt. A gyermek számára valóban fontos, hogy szülei lehetőleg együtt éljenek. Ám pusztán a házasságkötés ténye nem biztosítja a boldog családi légkört gyermeked számára.

Kigyógyulj a válásból. Egy újabb házasságkötés nem segít abban, hogy feldolgozd válásod tényét. Kár azért házasodni, hogy státuszod szerint ismét "házas" legyél. Az újrakezdéshez, következő párkapcsolathoz, csak válásod érzelmi feldolgozása segíthet hozzá.

Menyasszony szeretnél lenni. Lehet, hogy mindig nagy esküvőről ábrándoztál, de a tündérmese csak egy napig tart, ha nem a "királyfi" nem megfelelő.

Elvárások, vágyak és félelmek
Friss statisztikai adat, hogy a múlt évben, hazánkban 1000 házasságkötésre 610 válás jutott.

Sajnálatos tapasztalat, hogy az emberek túl nagy elvárásokkal lépnek házasságra s a megvalósulatlan ábrándok elégedetlenséghez, majd váláshoz vezetnek.

Ezért fontos, hogy esküvő előtt egyeztessétek, ki mit vár a házasságtól. Ha úgy érzitek, jövőképeitek összeegyeztethetőek, sőt még támogatni is tudjátok egymást terveitek megvalósulásában, akkor megalapozott a közös jövő tervezése.
Ha a jövőről kialakított elképzeléseitek nagyon eltérnek egymástól, akkor az egyik fél biztosan csalódni fog.

Házasságról kialakított elképzeléseidet befolyásolják elvárásaid, vágyaid és félelmeid. Ezeknek az eredete múltbéli tapasztalatokban gyökeredzik. Az egyik legerőteljesebb befolyásoló tényező saját gyermekkori családodban szerzett tapasztalataid hatása. Gyermekkorban tudattalanul is rögzítjük szüleink párkapcsolati mintáját. Viselkedési repertoárunkba beépül, amit tőlük ellestünk s házasságunkban ezt modellezzük. Többen azon igyekeznek, hogy szakítsanak az "otthonról hozott" párkapcsolati mintával, több - kevesebb sikerrel.
Elvárásainkat befolyásolja még korábbi párkapcsolataink hatása, a barátainktól, ismerőseinktől szerzett információ illetve a média által sugallt kép.

Ebből alakítja ki aztán mindenki azt a "titkos" forgatókönyvet, melyben megfogalmazza mit vár a házasságkötéstől.