Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495
_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

  • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
  • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
  • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
  • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
  • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________
Bejelentkezés: +36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


Geist Klára írása


A hűtlenség még a legerősebb párkapcsolatot is megvallatja. Az árulás és bizalmatlanság, bűnösség és bűntudat, düh és bizonytalanság érzését hagyva maga után, két ember életében.

Egyes statisztikák szerint a házaspárok egynegyede elszenvedi a hűtlenség okozta kapcsolati krízist, ám nem mindig sikerül a bizalomvesztést feldolgozva túljutniuk a kapcsolat válságán.

Magyarországi statisztikák szerint (Median 2008), a félrelépések aránya növekvő tendenciát mutat. Míg 1996-ban a válaszadók 7%-a vallotta be, hogy megcsalta aktuális partnerét, ez az arány 2008-ban 19%. A férfiak háromszor olyan gyakran csalják meg partnerüket, mint a nők.

A férfiak szexuális viselkedését figyelembe véve, az erősebbik nem hűtlensége gyakran csupán szexuális kaland, míg a nők jobban megfontolják mielőtt félrelépnek, és nagyon gyakran érzelmi alapon teszik.

Még manapság is sokan úgy vélekednek, hogy a hűtlenség terhét egyetlen párkapcsolat sem képes elviselni s a legjobb megoldás a szakítás, válás.

Mielőtt azonban fejjel rohannátok a falnak egy félrelépés miatt, érdemes a szakemberek véleményét megfontolnotok. A család, a barátok és egy jó párterapeuta támogatásával sok pár képessé vált már arra, hogy túljusson a hűtlenség okozta krízisen és feldolgozza. Kapcsolatuk megerősödött, fejlődött és ellenállóbbá vált a megpróbáltatásokkal szemben.

A hűtlenség oka

Vajon miért válik valaki hűtlenné? Hogyan lehet feldolgozni egy félrelépést a kapcsolatban? Egyáltalán fel lehet e dolgozni vagy szakítani kell?

Sok különböző oka lehet, amiért belép „a harmadik” a kapcsolatba. Néha csak egy megfontolatlan pillanatnyi eltévelyedés – elégedetlen vagy meglévő kapcsolatoddal s egy csábító helyzet vagy néhány pohár bor hatása alatt elveszted a kontrollt. Az alkalmi kapcsolat tovább folytatódik, ha valaki keresi a párkapcsolatából hiányzó érzelmi közelséget vagy arra vágyik, hogy valaki jobban odafigyeljen rá és vonzónak tartsa.

De bármi is a hűtlenség oka, az amúgy is meggyengült kapcsolatot pusztítja, mérgezi.

Kevés dolog rombolja jobban az önértékelést, a bizalmat és önbizalmat, mint a hűtlenség. A megcsalt személy megkérdőjelezi korábbi értékeit, kapcsolatába és partnerébe vetett hitét. Aki félrelépett, az pedig gyötrődik a Titoktól és bűntudattól.

Mindkét fél sokat szenved. Gyakran sírnak vagy képtelenek koncentrálni fontos dolgokra, zaklatottak, hangulatuk labilis. Gondolataik beszűkülnek a megcsalás tényére. Ezzel kapcsolatos érzéseik zűrzavarosak.

Mérlegen a hűtlenség

A félrelépés kiderülése utáni kezdeti megrázkódtatást követően, mindkettőtöknek tanácsos megvizsgálni, átgondolni kapcsolatotokat. Vajon mi vezetett a megcsaláshoz és miért tartotok most itt?

Ha kapcsolatotokat valóban MINDKETTEN rendbe akarjátok hozni, akkor a következőket tehetitek.

- A megcsalt félnek is el kell fogadnia azt a tényt, hogy a félrelépés bekövetkezéséhez ő is hozzájárult így vagy úgy. Tedd fel párodnak és önmagadnak a kérdést, Te vajon mivel járultál hozzá eltávolodásotokhoz? Fontos, hogy mindenki átlássa a „saját részét” a kapcsolat megromlásában.

- A külső kapcsolatot azonnal le kell zárni. Aki nem képes szakítani a „harmadikkal”, az még nem döntött meglévő kapcsolata mellett. A külső kapcsolat léte pedig mérgezi, ellehetetleníti a meglévő kapcsolatot. Nem lehet úgy párkapcsolatot építeni, hogy fél lábbal az ajtón kívül vagy.

- Tudnod kell, hogy ingadozó érzelmek, hegyek és hullámvölgyek jellemzik a félrelépést követő időszakot. Ez teljesen normális, el kell fogadni.

- A megcsalt félnek joga van kérdezni és megfelelő válaszokat várnia, elveszett bizalmának helyreállítására. Ha túl sok a Titok és a megválaszolatlan kérdés, ez akadályozza a kommunikációt a pár tagjai között.

- A hűtlenséget követően igen gyakori a gyanakvás, bár a hűtlen fél ezt gyakran igazságtalannak érezheti. Mindent meg kell tenni a kölcsönös sértettség csökkentéséért.

- Meg kell próbálni új jövőképet építeni és komoly elkötelezettséget vállalni egymás iránt, bízva abban, hogy több félrelépés nem fog történni.

- A megcsalt személynek valószínűleg több idő szükséges a hűtlenség feldolgozásához. Míg a hűtlen fél annyira igyekszik a múltat a háta mögött hagyni, hogy ezt nem érti, rosszul érinti őt. Sok türelem szükséges az ilyen fáziskésések elviseléséhez.

- A hűtlen fél jól teszi ha átgondolja és megosztja párjával, mire van szüksége a jövőben ahhoz, hogy elkerülje a kísértést.

- Ha megegyeztek abban, hogy a komolyan veszitek kapcsolatotok újjáépítését, akkor kölcsönösen át kell gondolnotok néhány kérdést. Vajon milyen hibákat kéne felszámolni ahhoz, hogy elkerüljétek párkapcsolatotok meggyengülését és a hűtlenséget? Mire van szükségetek a kapcsolat megerősödéséhez? Mi az, ami korábban hiányzott hétköznapjaitokból?

- A párterápia segít, hogy a bizalomvesztést feldolgozzátok, a kapcsolat jövőképét felvázoljátok, a kommunikációs gátakat leküzdjétek.

Amikor nincs remény

Ha mindent megtettetek azért, hogy kapcsolatotok rendeződjön, ám a mérleg mégis negatív, akkor érdemes a szakítást fontolgatni.

Figyelmeztető jel lehet, ha a krízis lecsengése után is sokat veszekedtek, a múltat állandóan felhánytorgatjátok és nem vagytok képesek egymást elfogadni. Ha a kapcsolatot eluralja a harag, sértettség és bizalmatlanság, akkor tényleg a különválás a legjobb megoldás.

Ismétlődő hűtlenség

Ha újabb félrelépések mérgezik a kapcsolatot, akkor valóban nincs közös jövő. Ha a békülést követő „mézes hetek” után újra félrelépsz vagy párod hűtlenkedik, akkor tényleg értelmetlen a kapcsolat jövőjéről gondolkodnotok.

Az érett, felnőtt ember képes eldönteni, kivel akar élni. E döntésben nincs mentség! A „harmadik” tartós jelenléte, még a nyitott házasságokban élők szerint is megmérgezi, rombolja a párkapcsolatot.

Egy párkapcsolat ápolására akkor érdemes időt és energiát fordítani, ha valóban MINDKETTEN akarjátok .

Amikor a hűtlenség építő...

Paradoxonnak tűnhet, mégis, ha a pár túljut a félrelépés okozta krízisen, akkor a „háromszög helyzetek” akár a párkapcsolat megerősítői is lehetnek.

Ha a hűtlenséget vészjelnek tekintitek, mely felhívja a figyelmet a kapcsolat meggyengülésére és hibáira, akkor a félrelépés szövetségetek feltámasztója is lehet.

A pár tagjai, ha képesek a hűtlenséget feldolgozni, a kapcsolat „gyógyítása” során közelebb kerülnek egymáshoz. Rádöbbenek, milyen értékes számukra meglévő kapcsolatuk és a Társuk.

Bár kezdetben nehéz hinni abban, hogy életetek ismét visszazökken a normális kerékvágásba, mégis érdemes megpróbálkozni a párkapcsolat rendezésével.