Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495
_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

  • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
  • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
  • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
  • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
  • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________
Bejelentkezés: +36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


összegyűjtötte és fordította: Geist Klára


Az aszexualitás a nemi érdeklődés hiányát jelenti, az aszexuális ember elutasítja a testiséget. Az asszexualitás nem azonos az önmegtartóztató életmóddal (szemérmes viselkedéssel) vagy az impotenciával (cselekvőképtelenséggel). A kifejezésben szereplő szexualitás szó a nemiségre utal, az „a” pedig fosztóképző.

(Wikipédia)

Vita tárgyát képezi, hogy az aszexualitás szexuális irányultság vagy szexuális zavar. A legtöbben fizikailag képesek az orgazmusra, és rendszeresen maszturbálnak, bár esetenként arról is említést tesznek, hogy normálisan működő fizikai reakciójukkal képtelenek érdemben mit kezdeni, zavarba hozza őket.

Egy 2004-es kutatás adatai alapján az emberek kb.1%-2%-a aszexuális, és az aszexualitás az állatvilágban is megtalálható.

A legtöbben úgy vélik, hogy az aszexualitás nem számít szexuális irányultságnak, hanem pontosan a nemi érdeklődés hiányát jelenti. Mint a legtöbb kisebbségnek, az aszexuálisoknak is világszerte több mozgalma és szervezete létezik.

Kik az aszexuálisok?

Orientáció

Az aszexuális embereknek ugyanolyan érzelmi szükségleteik vannak, mint bárki másnak. Hiszen a romantikus érzelmek megélése más, mint a szexuális vonzalomé. Az aszexuális beállítottságúak szerint, ők képesek romantikus vonzalmat átélni, anélkül, hogy szexuálisan vonzódnának a partnerhez. Elmondásuk szerint képesek közeli, romantikus kapcsolatot kialakítani, ám a szexualitás ebből teljesen kimarad.

Bár tény, hogy többen egyedül boldogabbak, míg mások meghitt baráti közösséget gyűjtenek maguk köré. Jellemző, hogy a társadalmi elvárás miatt a magukat aszexuálisnak vallók nagy része párkapcsolatban vagy házasságban él.

Sok aszexuális ember megtapasztalja az ellenkező vagy azonos nemű patnerhez való vonzódást, ám nem érzi szükségét, hogy testi kapcsolatot létesítsen vele.

Sokszínű aszexualitás

A legtöbb aszexuális párkapcsolat inkább nagyon közeli barátságnak tűnhet, a kívülállók számára. Igazság szerint, ezek a kapcsolatok nagyon meghittek, igen mély a felek közti intimitás, bár nem szexuális természetű. Sok ilyen kapcsolatban még a testi kontaktus is jellemző, dédelgetés, becézgetés formájában. Az aszexuálisok egy része élvezi az érzéki örömöket, ám magára az aktusra nem vágyik.

Bár ez a kívülállók számára érthetetlennek tűnik, az aszexuálisok véleménye szerint nem szükséges a nemi aktus a szerelem kifejezéséhez. Ők a következő hasonlattal értetik meg e véleményt: szerintük, ha a szex volna a szerelmi vonzalom legfőbb kifejezője, akkor a prostituáltak lennének a világ legszerelmesebb, legérzelmesebb emberei.

Elmondásuk szerint, az aszexuálisok egy része is képes élvezni az érzéki gyönyöröket, ám nem szexuálisan vonzódik a lehetséges partnerekhez.

Az aszexuálisok egy részének volt már szexuális tapasztalata, vagyis szervi szinten képesek a nemiségre és néhányan élvezik is a szexuális izgalmat. Éppen csak nem egy másik emberhez vonzódnak, vonzódásuk tárgya nem a másik személy. Egyes aszexuálisok számára a szexxel való múltbéli próbálkozások voltak kiábrándítóak, míg mások egyenesen taszítónak találják a szexet.

Az aszexuálisok elmondása szerint, közülük többen vágynak a szexre, kizárólag önkielégítés útján. A szex iránti vágy mást jelent számukra, mint az aktus iránti vágy vagy szexuális vonzalom. A különbség érzékeltetésére elmondják, mikor kézzel vagy más segédeszközzel önkielégítenek, nem éreznek „vágyat” az eszköz iránt, csupán nemi izgalomra vágynak.

Problematikus párkapcsolat

Egyes aszexuálisok, akár olyan párkapcsolatban is élhetnek, amelyben partnerükkel rendszeresen szeretkeznek. Nem érdekli őket a szexualitás, igyekeznek elkerülni, sosem kezdeményeznek. Azért kerülhet sor az aktusra, hogy a partnernek örömet adjanak illetve, hogy partnerük mellettük maradjon.

Bizony súlyos párkapcsolati feszültségek származhatnak az ilyen kapcsolati légkörből. Mivel sok aszexuális a társadalmi nyomás miatt, vallásos okokból vagy gyermekeik fogantatása és megfelelő neveltetése érdekében hagyományos házasságban él, valódi énjük nem tud kiteljesedni és igényeik nem igazán találnak meghallgatásra a kapcsolatban.

Az aszexuálisok mozgalmai ezért a túlerotizált, szexuális ingerekkel elárasztó társadalmi környezet ellenében jöttek létre. Hangsúlyozzák, hogy az aszexualitás is egyfajta „normalítás”, az ilyen beállítottságú ember ugyan más, de nem „kevesebb”, mint szexualitás iránt nyitott társai.

Az aszexualitás, a többi „mássághoz” hasonlóan gyakran rejtve marad, nem vállalható, vagy csak a későbbi életévekben, több megromlott párkapcsolat után válik vállalhatóvá.

Az aszexualitás vélt okai

Meggyőző okokat eddig még nem igazán találtak, különböző vélekedések léteznek a kérdéskört illetően.

Gyermekkori (szexuális)bántalmazás – a trauma okoz személyiség szerveződésbeli és szexuális problémákat is, ám nem feltétlenül aszexualitást.

Hormonális vagy gyógyszer hatások – ismert tény, hogy a hormonszint ingadozásai illetve egyes gyógyszerek hatásai befolyásolják a nemi vágyat, ám nem feltétlenül okoznak aszexualitást.

Gének – úgy vélik, megtalálták a homoszexuális hajlamot befolyásoló gént, az aszexualitás génje nem ismert.

Személyiségvonások – az aszexuálisok normális emberek! Sokan társaságkedvelők és népszerűek. Tény, hogy többen visszahúzódóak és befelé fordulók ám ez gyakran előfordul olyan embereknél is, akik valamiért „másnak” érzik magukat.

Félelem a párkapcsolattól – A lehetséges partner iránti bizalmatlanság nem társul feltétlenül aszexualitással. Tény azonban, hogy az aszexuálisoknak nehezebb megfelelő párkapcsolatot találni, a fentebb leírtak miatt.

Koraszülöttség – Bár az idő előtti megszületés befolyásolhatja a hormonok szintjét s egy vizsgálati eredmény szerint, sok aszexuális, koraszülött volt, az időre születettek közt is vannak aszexuálisok.

A testvérsorban betöltött hely - Néhány kutatás szerint, az aszexuális emberek kb. 50%-a a testvérsorban a legidősebb volt, ez mégsem meggyőző összefüggés. Lehetséges, hogy a testvérek mellett betöltött „ szülői pozíció” a későbbiekben vezethet aszexualitáshoz is, ám nincs meggyőző bizonyíték.

A szeretet személy elvesztése – A kora gyermekkori traumák és veszteségek befolyásolják a későbbi fejlődést, így a pszichoszexuális fejlődést is, ám nem feltétlenül az aszexualitás irányába.

A család nevelői légköre – Ha a családban prüdéria, vallásos meggyőződés vagy bármi más miatt elnyomták a gyermek szexualitás iránti érdeklődését vagy büntették azt, ez vezethet szexuális zavarhoz, de nem feltétlenül aszexualitáshoz.

Egy régebbi cikkemből: Sexual Relationships

Szexualitás számokban és ami mögötte van

A kutatások ma már begyűrűztek az emberek hálószobáiba is. Kérdőívekkel mérik fel világszerte a felnőtt lakosság szexuális szokásait. Közismert statisztikai adat, hogy az együttélő párok szerte a világon, átlagban heti 1-2 szeretkezésről számolnak be.

Ám a mélyinterjús kutatások kiderítették, hogy ez az adat, kevéssé fedi a valóságot. Kényes témákban, ugyanis az emberek hajlamosak valamilyen társadalmilag elvárt választ adni. Amerikai kutatók által készített mélyinterjúk kiderítették, hogy az emberek egy része, ennél sokkal elégedetlenebb szexuális életével. Az amerikai párok 15-20 százaléka, tízszer vagy kevesebbszer szeretkezik évente.

2007-ben a felnőtt magyar lakosság szexuális szokásait felmérő kutatás szerint, az emberek átlagban havonta hatszor szeretkeznek. Tíz évvel ezelőtt még havi 8 aktusról számoltak be.

Minden hatodik ember szex nélkül él.

Hogyan tűnik el egy kapcsolatból a szexualitás?

Vegyük sorra az okokat!

Egyik párkapcsolatot sem lehet „átlagosnak” tekinteni. Az emberek személyisége, temperamentum jellemzőik, élettörténetük befolyásolja szexualitáshoz fűződő viszonyukat. Minden párnak adott a saját története és a változások, élethelyzetek, amit a kapcsolatban megéltek. Kétségtelen, hogy a kezdeti, 2-3 év elteltével, amit a párkapcsolat szenvedélyes szakaszának tekintünk, csökken a szeretkezések gyakorisága. Néha hamarabb is. Olyan párnál, akiknél már a kezdet kezdetén csökkent mértékű volt a szexuális késztetés, lehetséges, hogy a szex teljesen eltűnik a kapcsolatból. Nincs is ezzel semmi baj, ha ez a helyzet mindkét fél számára kielégítő.

Bizonyos betegségek, például megváltozott hormonszint, , a külső és belső nemi szervek betegségei mindkét nemnél, depresszió, különböző gyógyszerek befolyásolhatják a nemi vágyat.

Ez lehet átmeneti időszak, ám lehet tartós vagy örökre szóló. Ilyenkor a párkapcsolat egyéb területeit is érinti a probléma s a pár tagjainak tudatos együttműködése szükséges a helyzet megoldásához.