Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495
_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

  • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
  • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
  • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
  • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
  • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________
Bejelentkezés: +36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


Geist Klára írása


A fürdőruha szezon beköszöntével talán Téged is még a szokásosnál jobban foglalkoztat alakod és a megfelelő testsúly elérése. Strandidő ide vagy oda, a legtöbb ember nem rendelkezik fotómodell alkattal, de ettől még nem kell, hogy rosszul érezd magad fürdőruhában vagy ne élvezd a nyár örömeit.

Szépségideál, genetika és testkép

A médiában szereplő karcsú nők és izmos férfiak, vagyis az elfogadott szépségideál sokakban azt a tévképzetet kelti, hogy testi megjelenésünkért teljes mértékben felelhetünk, teljes mértékben befolyásolható. Így sokan hamis elvárásokkal és irreális célkitűzéssel kezdenek diétázni és sportolni. Ha nem sikerül az általuk ideálisnak vélt alakot elérni, akkor képtelenek testüket elfogadni, elégedetlenek megjelenésükkel.

Pedig, egy megvalósíthatatlan szépségideál kergetése, pont abban akadályoz meg, hogy szeresd és elfogadd saját tested, megerősítsd önbizalmad. Ha képes vagy saját legjobb formádat elérni és büszkén megőrizni, önbecsülésed megfelelő színvonalú lesz, kibékülsz testképeddel.

Ideje elfogadnod azt a tényt, hogy testünk csak bizonyos határok között formálható, alakítható, testalkatunkat pedig genetikai jellemzőink meghatározzák. Családodban megfigyelheted, hogy testalkatodat befolyásolják, bizonyos szüleidtől örökölt jellemzők. A testalkati típusok, az hogy például valaki magas, inas; míg a másik zömök, húsos, csak bizonyos határok között alakíthatók.

Csak akkor leszel képes jól bánni a testeddel és elérni a legjobb formádat, ha képes vagy testalkatodat elfogadni. Míg nem vagy jóban a testeddel és gondolatban bünteted önmagad azért, mert alkatod nem a vágyott ideálnak megfelelő, addig nem leszel képes a legjobb formádat elérni.

A testedről kialakított elképzelés alakítható

A lélektan testképen a saját testünkkel kapcsolatos pszichológiai élményeinket és beállítódásainkat érti, valamint azt a módot, ahogy ezek az élmények szerveződnek. Tehát, amit saját testedről gondolsz, ahogy önmagadat látod, az elméd szüleménye.

A jó hír az, hogy a saját testünkről kialakított kép - a fentiek fényében ez nyilvánvaló - nem állandó. Ha testeddel kapcsolatos élményeid átszerveződnek, tehát elfogadod, megszereted, élvezed: tested hálás lesz, megszépül, kiegyensúlyozódik.

Például lehetséges, hogy testalkatod távol áll az ideáltól. Ha ezért gondolatban bünteted magad, önértékelésed negativvá válik és rosszul érzed magad a bőrödben. Így jó esélyed van rá, hogy ne becsüld meg testedet, ne tégy meg mindent legjobb formád eléréséért.

Ha testeddel kapcsolatos élményeid átszerveződnek, elfogadod és megszereted, akkor képes leszel többet tenni önmagadért, egészségedért, szépségedért. Míg nem vagy jóban önmagaddal, saját megjelenéseddel, addig tested negativ gondolataid céltáblájává válik. Hiszen ilyeneket gondolsz pl. : “Ha karcsúbb / magasabb / izmosabb stb. lennék, akkor ez vagy az máshogy alakul, máshogy sikerül...

Ha testképed megfelelő, önértékelésed magas, akkor képessé válsz reálisabban, pozitívabban, áttekintőbben gondolkodni sikerekről és kudarcokról.

Tippjeink abban segítenek, hogy oldottan érezd magad fürdőruhában is.

Egyszerűen örülj a nyárnak és érezd jól magad.

Ne hasonlítgasd össze önmagad másokkal. Ahogy nincs két egyforma dolog a világban, ugyanúgy különböznak az emberek is. A Szép nagyon sokféle lehet.

Szeresd Magad. Légy büszke a testedre és arra, aki vagy. Ne hagyd, hogy kis dolgok, mint például az, hogy tested nem lehet tökéletes, tönkre tegyék az önmagaddal kapcsolatos jó érzést.

Figyelj a körülötted lévő jó és szép dolgokra is.

Halld meg a dícséreteket és próbálj emlékezni rá, hogy milyen jó dolgokat mondanak mások rólad.

Tested elfogadásában segítenek az alábbi gyakorlatok:

Az egészség önmagában szépség! Legyél hálás és szeresd a tested azért, mert "tudja a dolgát", kiegyensúlyozottan működik. A saját szép, egészséges tested. Adj meg neki mindent, amire szüksége(d) van.

Ha elfogadod a tested, kibékülsz vele, pozitívan gondolkodsz róla/ önmagadról, tested valóban kívánatossá és széppé válik.

Állj a tükör elé. Ez most Te vagy. Ne feledd, a testünkről kialakított kép változékony, változtatható. Bírálat nélkül tekints tükörképedre. Lehetséges, hogy mostanáig egyes általad hangsúlyozott negatívumok elvonták figyelmed más testrészeid szépségéről!

Dicsérd magad! Változást hoz, ha pozitívan gondolsz önmagadra.

Figyeld meg a tested mozgás közben is! Ugrálj, táncolj próbálj ki szép mozdulatokat.

Kérd meg párodat, valakit a családból, hogy készítsen rólad videofelvételt! Viselkedj igazi főszereplőként!

Ajándékozd meg magad már most egy-két olyan dologgal, ami "ideális" önmagadnak járna. Bátran élvezd ezeket az örömöket, hiszen most is "ideális" vagy!

Gyűjtsd össze az általad szeretett, kedvelt emberek névsorát. Írd a nevük mellé, kit miért kedvelsz. Vajon a külsejük mennyire játszik szerepet abban, ahogy megítéled őket? Ugye elenyészően?

Neked milyen jó tulajdonságaid vannak?

Barátkozz a testeddel gondolatban is. Biztos van olyan élethelyzet, több is (!), amikor szépnek, vonzónak érezted magad. Idézd fel gondolatban újra és újra. Hunyd le a szemed és próbáld meg képszerűen, részletesen elképzelni mindezt!

Ha elfogadással gondolsz testedre és nem akarod "kicserélni", akkor a testformálás is hatékonyabban működik. Ne megváltoztatni akard, csak alakítani! Lépésenként kicsi változtatásokat érdemes kitűzni.

Tapasztald meg, mire képes a tested. Válassz új mozgásformákat! Egy új tánc vagy kalandparkban tett próba?

Tested örömök forrása! Kényeztetheted érzékeidet is. Egy jó masszázs? Még kellemesebb, ha pároddal próbálod ki….

Nemrég beszélgettem egy idősebb hölggyel. Elmondta, hogy visszanézte régi fotóit s minden róla készült kép egy "szerelmi vallomás" férje részéről. Ma már sajnálja, hogy Ő soha nem tudta önmagát ennyire szépnek látni...