Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495
_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

  • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
  • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
  • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
  • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
  • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________
Bejelentkezés: +36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


Geist Klára írása


„Ki vagyok én? Milyen vagyok?” Ezekre a kérdésekre minden serdülő és ifjú keresi a választ.

Különösen bonyolult helyzetbe kerül olyankor a fiatal, ha az elvárttól eltérő szexuális irányultságát vállalnia kell önmaga előtt és családja körében.

A szakemberek egyfajta folyamatnak tekintik a homoszexuális identitás (ön/azonosság) kialakulását, melyet a „coming out” fogalma szemléletesen kifejez. „Coming out”-nak nevezzük azt a feltárulkozási folyamatot, melynek során a homoszexualitás beismerhetővé és vállalhatóvá válik.

A „coming out” elsősorban a fiatalokat érinti, hiszen leggyakrabban a serdülőkor és a húszas évek közepe táján zajlik le. Modern korunkban talán felgyorsulhatott ez a folyamat, hiszen egyre könnyebb a homoszexualitásról információt szerezni s a társadalom is egyre elfogadóbbá válik.

A „coming out” fázisai

1. Első lépés a „coming out” folyamatában a másoktól való különbözőség megélése, bár ez az érzés alapvetően jellemzi a kamaszokat. A kutatók szerint a homoszexuális fiúk 12-14 éves kor között kezdik saját szexuális késztetéseiket felismerni s ez 17-18 éves kor táján teljesedik ki. Gyakoriak a homoerotikus fantáziálások, melyeket önkielégítés követ illetve a kezdeti szexuális tapasztalatok azonos neműekkel. Ám a homoszexuális késztetések tudatosulása mellett sem tekinti a fiatal önmagát homoszexuálisnak.

2. Következő lépésben, általában tizenéves kor végére, a húszas évek elején a fiatal felismeri saját homoszexualitását. Ez gyakran kétségbeesést, elkeseredettséget eredményez. Különösen egy olyan társadalmi közegben, családban, amely a heteroszexualitást fogadja el. A homoszexualitást elutasító családi közegben a fiatal magára marad, segítség nélkül, bűntudatával, félelmeivel. Ez megzavarhatja a személyiség további fejlődését. Sokan szorongóvá válnak ilyenkor. Elfojtják szexuális vágyaikat, mintha egyáltalán nem érdeklődnének a szexualitás iránt. Jellemző, hogy sokan a tanulásban, művészetben, sportban keresnek menekülést. Hosszú távon kialakulhat a reménytelenség, depresszió, magárahagyottság érzése.

3. Mivel ez az állapot tartósan elviselhetetlen, a fiatal beismeri önmaga számára homoszexuális mivoltát, bár a család, környezet számára megpróbál heteroszexuálisnak tűnni. Akár házasságot is köthet vagy orvosi segítséget kérhet szexuális irányultságának „megváltoztatására”.

4. A következő lépés a homoszexualitás nyilvános vállalása. Az ezt elfogadók, át merik élni azt az elégedettséget és örömet, amit a homoszexuális életforma jelent számukra. Képessé válnak intim kapcsolatok létrehozására.

A szakemberek szerint, a homoszexualitás nyilvános felvállalása családi körben, a legjobb megoldás. Nem kell többé titkolózni, elszigetelődni, a konfliktus feloldódik. A homoszexuálisok többsége, a nyilvánosság vállalása után, nagyon büszke életvitelére, elköteleződik pl. saját csoportjának érdekvédelmére. A homoszexualitás felvállalása, családdal való közlése fontos és meghatározó lépés a melegek életében.

A család szerepe a homoszexualitás elfogadásában

A „coming out”, feltárulkozás folyamatában a családnak, szülőknek fontos, elsődleges szerep jut. A szakemberek szerint elsősorban az anyák illetve a testvérek fogadják el könnyebben a fiatal homoszexuális feltárulkozását. Az apa számára sokkal nehezebb fia szexuális irányultságának belátása, elfogadása. Gyakran az édesanyák gyermekük „közlésének” közvetítői az apa felé.

A szakemberek azonban, a várható konfliktus ellenére, mégis javasolják, a homoszexuális fiatal feltárulkozását, családja körében. A családban a titkok ugyanis - legyen szó bármilyen titokról - zárványként ékelődik a családtagok közé. Megakadályozva így az érzelmek és a megfelelő nyílt kommunikáció áramlását. Így a titok hordozója – jelen esetben a homoszexualitását eltitkoló fiatal – fél, szorong és elszigetelődik családjának többi tagjától. Az emberi kapcsolatok leépülése pedig zavarokat okoz a személyiség fejlődésében, érzelmi életében.

Tipikus a család homoszexualitásra adott reakciója

A családtagokat először, általában sokként éri a homoszexualitás híre. Hiszen, ha tudták is, bíztak benne, hogy tévedtek. Le kell számolniuk különböző illúziókkal, mint például unoka születése vagy a családi vérvonal továbbvitele. Sok tájékozatlan környezetben, egyfajta betegségként kezelik a homoszexualitást, reménykedve, hátha elmúlik...

A szülők reakciója széles érzelmi skálán mozog. A kitagadástól kezdve, a „gyógyíttatásig” és szerencsére a teljes elfogadás, beletörődés is jellemző. Sokan, gyermekük partnerét is elfogadják.

A család viselkedése, nagyon gyakran a veszteségekre adott reakció fázisait követi. Kezdetben az elutasítás, tagadás jellemző. Ezt követi a felfakadó érzelmek szakasza, a bánat, harag intenzíven jelenik meg. A szülők gyakran önmagukat hibáztatják. Az utolsó stádiumban, a szülők fiuk családalapításához fűződő reményeikkel teljesen leszámolnak. Ezt követi az új helyzethez való alkalmazkodás, a lehetőségek kitalálása, új jövőkép felépítése.

Természetesen az elfogadást befolyásolja, hogy korábban milyen volt a családi légkör, és a szülők egymáshoz illetve fiukhoz fűződő érzelmi kapcsolata.

Nős melegek

Homoszexuális irányultságú férfiak gyakran családi, társadalmi nyomásra kötnek házasságot.

A házastársak gyakran nem tudnak partnerük homoszexuális irányultságáról. A felségek reakciói a „coming out”-ra, a szülőkéhez hasonlatosak.

Ilyenkor három lehetséges megoldás létezik, a kevert szexuális orientációjú házasságokban: 1. válás vagy szétköltözés, 2. barátságon alapuló, szexmentes házassági berendezkedés, 3. nyitott vagy félig nyitott kapcsolat, ahol egyik vagy mindkét fél folytat házasságon kívüli szexuális viszonyt.

A „coming out” tehát nem feltétlenül jelent elfordulást a házastárstól, gyermekektől, bár gyakran vezet a kapcsolat felbomlásához.

A homoszexuálisok érdekvédelmi szervezetei különböző önsegítő csoportokat szerveznek, a homoszexuálisok és családtagjaik, szüleik, feleségeik és gyermekeik számára. A csoportok segítenek a problémafeldolgozásban, kapcsolatépítésben.