Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495
_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

  • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
  • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
  • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
  • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
  • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________
Bejelentkezés: +36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


Geist Klára írása


Míg szexuális fantáziád irányítható, erotikus álmaid tartalma gyakran meglepő, váratlan fordulatokban bővelkedik. Vajon mi az erotikus álmok szerepe?

Álmainkban gyakoriak az erotikus tartalmak. Sőt, a múlt századelő pszichológusai szerint, minden álomtevékenység valamilyen módon kapcsolódik a szexhez. Bár ezt azóta megcáfolták, mégis tény, hogy ha figyelsz erotikus tartalmú álmaidra, sokat megtudhatsz elnyomott vágyaidról, legbenső félelmeidről, konfliktusaidról.

Önismereted elmélyül, ha figyelsz álmaidra

A bűnösnek vagy félelmetesenek gondolt szexuális tartalmakat legtöbbször kiszorítjuk tudatunkból.

Erotikus álmainkban kivetülnek tudatalattink üzenetei, felszínre törnek elfojtott érzelmeink, vágyaink, aggodalmaink.

Az álmok a későbbi szexuális fantáziáláshoz is alapanyagot szolgáltatnak, kielégítetlen vágyaink így éber állapotban is utat törhetnek, már irányított fantáziálás formájában.

Minél több elfojtással, elhárítással éli életét az adott személy, annál valószínűbb, hogy ezek az elnyomott szexuális vágyak erotikus álomtartalmakban vetülnek ki. Aki a hétköznapok során komoly erőfeszítéseket tesz, hogy ne kelljen szembesülnie szexualitással kapcsolatos gondolataival, az annál megdöbbentőbbnek, zavarosabbnak és kínosabbnak érzi majd álmainak szexuális tartalmát. A jó önismeretű, vágyait elfogadó, a “tudattalan üzenetei” iránt nyitott ember számára az erotikus álmok, az illető emberi kapcsolatainak jobb megértéséhez, szexualitása kiteljesedéséhez, belső konfliktusainak feloldásához vezetnek.

Emberi kapcsolatokat jelenítenek meg

Bizony gyakran nagy eltérések vannak, a hétköznapi szexuális viselkedés és az álmok üzenetei között. Az erotikus álomtartalmak hétköznapi megvalósulása megdöbbentő és kínos lehetne sokak számára. Inkább az álmok rejtett üzenetét, átvitt értelmét próbáljuk megérteni egy jó analitikus terapeuta, álomfejtés segítségével. Erre azért van szükség, mert álmainkban legtöbbször szimbólumok jelennek meg, melyek rejtett tartalmakat hordoznak. A rejtett tartalmak megfejtése segít abban, hogy jobban megértsük álmaink mit is jelentenek.

Sokan megdöbbennek álmaik erotikus tartalmától, zavarba jönnek és igyekeznek az álom anyagát elfelejteni vagy eltitkolni. Például az, hogy álmodban valakivel szeretkezel, akár hozzád közelálló, akár a hétköznapokban jelentéktelennek tűnő személlyel, még ha azonos nemű is az illető, nem kell feltétlenül a tényleges aktusra vagy biszexuális irányultságra gyanakodnod.

Ha megérted álmod szimbolikáját és rejtett üzenetét, segít abban, hogy megértsd az adott személyhez fűződő viszonyodat és érzéseidet.

Lelki egyensúlyod: erotikus álmaid érzelmi “szelepként” is működnek

A szakemberek szerint, álmaink egyfajta “biztonsági szelepként” is működnek, lelki egyensúlyunkat is szabályozzák. Agyunk éjszakánként dolgozza fel a napközbeni információkat, az álommunka során olyan rejtett összefüggések tárulnak fel, melyek éber tudatunk számára alig beláthatóak. „Az álom mindig arra világít rá, amire az életben általában nem figyelünk oda — állítja Klausbernd Vollmar, német álomkutató és pszichológus.

Erotikus álmainknak is megvan ez a feszültségcsökkentő, “biztonsági szelep” funkciója, hiszen csökkentik a felgyülemlő szexuális frusztrációt, gátlásokat. Ezért, akinek az életében kevesebb a szexualitás, gyakrabban jelenik meg erotikus álmaiban az ez iránti szükséglet.

Egy kis tudomány

Tudományos eredmények szerint a nők álmainak 4%-a, a férfiakénak 12%-a egyértelműen erotikus tartalmú. A szakemberek szerint alvás közben fokozódik a nemi hormon termelés, ez pedig áttételes hormonális hatásokon keresztül befolyásolja agyműködésünket és nemi szerveink állapotát. Az, hogy ez milyen mértékben hat erotikus álmainkra, még további vizsgálatot igényel.

Egyéni eltérések

Személyiségünk és temperamentumunk is befolyásolja, hogy milyen minőségben és mennyiségben vágyunk szexuális életre. Tény, hogy szexuális szükségleteink elnyomása, könnyen lelki egyensúlyunk kibillenéséhez vezet, ugyanakkor a modern kor túlhajtott szexualitása is károsan befolyásolhatja közérzetünket.

Erotikus álmaid rejtett üzenetének megértése segít szexuális vágyaid feltárásában, önismereted elmélyülésében. Legyen bár környezeted, neveltetésed erotikus vágyidat elnyomó vagy megengedő, fontos, hogy a szexualitásban is megtaláld az igényidnek megfelelő egyensúlyt. Ebben mutatnak utat erotikus álmaid.

Érdekesség

A férfit jelképező álombeli szimbólumok:

antenna, léggömb, denevér, madár, bojler, palack, konzervnyitó, ágyú, szivar, gépkocsi, kréta, templomtorony, zsinór, uborka, horgászbot, szökőkút, franciakenyér, golfütő, pocok, fegyver, kalapács, kalap, kulcs, anyajegy, körömreszelő, nyakkendő, ceruza, petárda, szike, kígyó, szigony, vonat, esernyő, kémcső, vízcsap stb.

A nőt jelképező álombeli szimbólumok:

gyümölcs, földgömb, kert, hold, zárt szoba, óceán, alagút, bőrönd, urna, váza, virág, domb, ház, templom, gyermek, tó, víz stb.

Forrás: Klausbernd Vollmar: Az álomfejtés könyve
Hoppál – Jankovics – Nagy – Szemadám: Jelképtár Budapest, Helikon 1990
Gayle Delaney: Az erotikus álmok kézikönyve