Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495
_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

 • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
 • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
 • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
 • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
 • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

VÉLEMÉNYEK - ÚJ!
_________________
Bejelentkezés: +36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


Geist Klára írása


Egyes kultúrák megtűrték, mások üldözték és tiltották. Nem könnyű felvállalni, még nehezebb titkolni a környezet előtt. A homoszexulitás még ma is sokszor tabu téma. Pszichológus szakértőnk segítségével annak jártunk utána, hogy vajon milyen genetikai, hormonális és lelki okai lehetnek.

Az ember neme többféle szempontból is jellemezhető: genetikailag (nemi kromoszómákhoz köthetően), hormonálisan, anatómiailag (testi jegyek alapján), lélektanilag (milyen neműnek érzi, tudja magát az illető), illetve nemi szerep szerint. E sok tényező változatos nemi viselkedésformákat tesz lehetővé. A homoszexuális viselkedés a legtöbb kultúrában jelen volt, teljesen tolerált formában vagy többé-kevésbé tiltott magatartásként. Egyes társadalmak természetes vonzalomként kezelték, míg más kultúrák bűnnek, betegségnek tartották. Nem olyan régen, abnormális perverziónak tekintették. A homoszexualitást 1974 óta tartják a normális szexualitás egyik változatának, mint azt a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az Amerikai Pszichiátriai Társaság is elfogadta.

Homoszexualitás régen

Az ógörög kultúrában valódi testi-lelki szerelem csak férfiak között létezhetett, mivel a férfi illetve női világ annyira elkülönült egymástól, hogy a két nem tagjai nem lehettek egymásnak méltó partnerei. Később a keresztény kultúrkörben bűnös dolognak minősítették a szexualitást - kivéve, ha gyermeknemzés volt a célja. A keresztény erkölcsök tiltották a homoszexualitást. A XIX. században és a XX. század elején, már több szakember tanulmánya is tárgyalta azt, hogy a homoszexualitás hajlam, az ember biológiai sajátossága és ezért senki sem vonható felelősségre.

A Homoszexualitás genetikai és hormonális okai

A mai kutatások nagyészt a homoszexualitás genetikai, hormonális okaira irányítják a figyelmet. Ezek szerint a homoszexualitásnak következő okai lehetnek:

 • A fejlődő magzat agyát érő hormonhatások miatt alakulhat ki homoszexuális irányultság.
 • Az agyban található a hormonok által irányított pszichoszexuális szabályozó központ is, melynek fejlődési zavara is vezethet ahhoz, hogy valakinek az érdeklődése saját neme felé irányul.
 • Meleg egy,- és kétpetéjű ikerpárok vizsgálata során, a kutatók azonosítottak egy gént, ami felelőssé tehető a homoszexuális viselkedés kialakulásáért.
 • Az anyát ért súlyos stressz megnövelheti a homoszexuális utód születésének esélyét.
 • A homoszexuális férfiak agyában sokszor nem a bal agyfélteke a domináns, ellentétben a heteroszexuális férfiakéval. A kutatásokból kiderült az is, hogy a homoszexuális férfiak hipotalamuszában található bizonyos sejtcsoportosulások kisebbek vagy hiányoznak.

A Homoszexualitás lélektani háttere

A lélektan egyértelműen a családi környezetet tette felelőssé a homoszexualitás kialakulásáért. Eszerint a domináns, elutasító, a gyermek érzelmeire nem megfelelően reagáló anya, illetve a közömbös, távollévő apa személye hajlamosít a homoszexualitásra. Általában elfogadott tény az, hogy a személyiségfejlődés során az egyén olyan környezeti hatások sorozatát élheti meg, amelyek önmagukban nem hajlamosítanak homoszexuális magatartásra, ám egy idő után homoszexuális irányultsághoz vezethetnek.

A leginkább elfogadott magyarázat a homoszexualitásra az, hogy a hormonális és genetikai tényezők, a családi, társadalmi környezet és az egyén lelki, pszichoszexuális fejlődése együttesen eredményezi kialakulását.

Fontos, hogy a miénktől eltérő kultúrák nem tekintik a serdülőkori homoszexualitást a nemi irányultság életre szóló kifejeződésének. A kamaszkori szexuális energiák játékos levezetésének gondolják, a férfivá válás egy lépcsőjeként értékelik.

A homoszexualitás fogalmának tisztázása céljából a kutatók elkülönítik egymástól:

A homoszexuális irányultságot mely a saját nembeliek felé irányuló szexuális vagy erotikus érzelmek, gondolatok, fantáziák túlsúlya.

A homoszexuális viselkedést, és gyakorlatot mely a saját nembeliekkel folytatott szexuális érintkezést jelenti.

Valamint a homoszexuális identitást, mely az egyén saját maga számára megfogalmazott azonosságtudat és homoszexuális közösséghez való tartozás tudata.

Vagyis lehet valaki homoszexuális viselkedésű, anélkül, hogy ezt megfogalmazná önmaga számára vagy érezheti magát homoszexuálisnak úgy, hogy ez a viselkedés szintjén nem nyilvánul meg.

Tudtad?

 • Egy 1948-ban elkészült statisztika óta tudjuk, hogy a homoszexualitás mértéke leírható egy skálával. Többféle átmenet létezik a homoszexualitástól a biszexualitáson át a heteroszexuális viselkedésig. Nem homoszexuális viselkedésű embereknek is lehetnek például homoerotikus fantáziái.
 • A férfiak legalább 5%-a, a nőknek 1-2%-a homoszexuális, a biszexuálisok arányát kb. 10-25%-ra is becsülik az össznépességre vonatkozó statisztikák. Ez természetesen egy becsült arány, amibe a statisztikusok a „rejtőzködő” homoszexuálisokat is igyekeztek beleszámolni.
 • Állatoknál is megfigyeltek homoszexuális viselkedést. A majomhordában például a domináns hím majom az uralkodó, őt illeti az összes nőstény. A fiatalabb, alárendelt hímek nem jutnak nőstényhez - a kutatók szerint, ezek a hímek homoszexuális viselkedést mutatnak.
 • Egyes primitív törzseknél - míg át nem esik a férfivá avatási szertartáson – a fiatal fiú nőnek tekinthető, s a törzs idősebb férfi tagjaival homoszexuális kapcsolatot folytathat. Hiedelmük szerint az ilyen homoszexuális aktus az egyik módja annak, hogy a férfierő átmenjen a fiatalba.
 • Érdekesség az evolúció szempontjából a homoszexualitás fennmaradása, hiszen kizárja az utódnemzést. Az úgynevezett „szövetség hipotézis” szerint, az ősi hordákban - a majomhordák mintájára - versenghettek a férfiak a hatalomért és a nőkért. A homoszexuális férfiak nyilván nem bonyolódhattak halálos rivalizálásba, hanem bátyjaik szövetségesei voltak a hatalom megszerzésében. Egyes kutatók szerint talán így maradhatott fent a homoszexualitás.