Legfrissebb hírek

Párterápia Budapesten és Szigetszentmiklóson

Budapesti praxisom után már Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

Bejelentkezés: +36 30 374 7495

_________________

Új cikkekkel bővült az oldal!

 • Unod, hogy a pasik folyton prédának tekintenek? Netán komoly kapcsolatra vágysz, mégis egyéjszakás kalandokba sodródsz? 
 • Bosszant, ha a Kedvesed más nőket is megnéz? 
 • Pénzügyi gondok terhelik a kapcsolatotokat? 
 • Ötleteket keresel, hogy mivel lephetnéd meg Kedvesed Valentin napkor?
 • Netán egyszerűen csak rátok fér egy kis "tavaszi nagytakarítás"? 

Az "Írásaim" rovatban hasznos tanácsokat találhattok, amelyek segíthetnek a párkapcsolati problémák megoldásában.

Kapcsolat
an image
Budapesten:

A belvárosban rendelek.

Szigetszentmiklóson:

Szigetszentmiklós központjában is elérhető magánrendelésem.

_________________

Bejelentkezés:
+36 30 374 7495
e-mail:
geistk@freemail.hu


Eredeti megjelenés:
wellnessc@fe

A tavasz és a nyár, nem csak a szerelem, de az esküvők időszaka is. A legtöbb pár ilyenkor köt házasságot. Összegyűjtöttük számotokra azokat a kérdéseket, melyek közös átgondolása abban segít, hogy a kimondott IGEN valóban boldogító legyen..

Természetes, hogy a házasságkötésre gondolva, az esküvő miatt érzett öröm és várakozás mellett, kétségeket és aggodalmat is érzel. Hogyne, hiszen életed egyik legfontosabb döntését hozod meg. Ezért lényeges, hogy pároddal nyíltan beszélgessetek aggodalmaitokról is, hiszen így tudjátok kölcsönösen megnyugtatni és támogatni egymást.

Az alábbiakban, szakértők tanácsai alapján, összegyűjtöttünk számotokra néhány olyan kérdést, melyek segítenek Neked és jövendőbelidnek abban, hogy egyeztessétek "titkos" forgatókönyveiteket.

Vegyetek elő egy-egy lapot és sorban válaszoljatok az alábbi kérdésekre külön-külön, majd kölcsönösen egyeztessétek válaszaitokat és beszélgessetek bővebben egy-egy témáról. E kérdéskörök átgondolása abban segít nektek, hogy kiderüljön, vajon hasonlóan vélekedtek e az együttélésre vonatkozó normákról, értékeitek mennyiben egyeznek s melyek azok a területek, ahol kölcsönös alkalmazkodásra van szükség. Adott esetben még az is kiderülhet, hogy nézeteitek eltérőek és összeegyeztethetetlenek, csak korábban nem értettétek, mitől ennyire feszült kapcsolatotok légköre. Nos, ilyenkor tanácsos párterapeuta segítségét kérni, a kapcsolat jövője érdekében.

Birtokolni és megtartani: Vajon mit jelent az, hogy két ember, egy pár? Mit jelent számodra a hűség fogalma? Szerinted mennyi együtt töltött idő szükséges és mennyi időt szeretnél külön tölteni? (szabadidő, hobbi, barátok stb.) Mik azok a dolgok, amiket meg kell osztani és mit akarnál egyedül birtokolni? (kiadások, bankszámla, használati tárgyak stb.)

A kapcsolat jövője: Mit gondolsz az elköteleződésről? Mit a véleményed a válásról? Szerinted hogyan változik két ember kapcsolata az évek során? A gyermekvállalás illeszkedik e terveid közé? (kb. mikorra és hány gyermeket szeretnél stb.)

Tenni kell a kapcsolatért: Vajon mi véd meg attól, hogy a kapcsolat idővel ellaposodjon? Mit tehetsz az intimitás megőrzéséért? Hogyan lehet kezelni a nézeteltéréseket egy kapcsolatban?
Mit gondolsz a veszekedések, konfliktusok rendezéséről? Szerinted ki a "főnök", ha van ilyen?

"Gazdagságban, szegénységben": Milyen pénzügyi szabályok érvényesek egy házasságban? Ki kezeli a kasszát? Ki határozza meg a fontosabb kiadásokat? Mi a teendő, ha az egyik fél munkanélkülivé válik?

"Egészségben, betegségben": Hogyan tudod támogatni a párodat ha megbetegszik, akár kiszolgáltatottá válik? Te mit vársz hasonló helyzetben? Mit gondolsz a nehézségek, szomorúság megosztásáról?

Szeretet és gyengédség: Az egymás iránti szeretetet, szerelmet hogyan lehet kifejezni a hétköznapok során? A figyelem, törődés mit jelent számodra? Mennyire fontos a szex a kapcsolatban? És az összebújás, dédelgetés? A meghitt beszélgetések?

A következő szempontok alapján beszélgethettek a leírtakról:

 • Kölcsönös szeretet és tisztelet egymás iránt.
 • Az összetartozás és hűség jelentése.
 • Egymás elfogadása olyannak amilyen; személyes fejlődés, saját célok elfogadása.
 • Hasonló elvárásokat támasztotok e a házassággal kapcsolatban..
 • Ahogyan a kapcsolat örömeiről és nehézségeiről vélekedtek.
 • Az közös élet "nagy" kérdései: gyermekvállalás, rokonokkal és barátokkal való kapcsolat, életstílus - szabadidő és munka
 • Tudjátok e a konfliktusokat kezelni, mit gondoltok erről.

Tippünk:
Szánjatok bőséges időt a megbeszélésre. Nem az a fontos, hogy mindenben egyetértsetek, inkább az együttgondolkodás öröme számít és az, hogy aggodalmaitokat is megosszátok. A kérdések átgondolása elmélyíti kapcsolatotokban az intimitást és segít egymás megértésében.

Ha úgy érzitek, jövőképeitek összeegyeztethetőek, sőt még támogatni is tudjátok egymást terveitek megvalósulásában, akkor megalapozott a közös jövő tervezése. Ha a jövőről kialakított elképzeléseitek nagyon eltérnek egymástól, akkor az egyik fél biztosan csalódni fog.